Forspiring

Fordelene ved at forspire sine egne planter er mange, men det største er at du har mulighed for at starte planter tidligere, end ved at dyrke/starte dem direkte på friland, hvilket ultimativt giver dig en tidligere og større høst.

Hvad vil du dyrke?

Først og fremmest skal du finde ud af, hvad du vil dyrke og hvor 🌱

Vil du dyrke grøntsager, blomster, eller begge dele? 

Her under kan du blive inspireret og bestille alle de frø du skal bruge 

Grøntsagsfrø Blomsterfrø Alle frø

Du kan også blive inspireret til hvad du skal dyrke her 

Sådan dyrker du

Når du har fundet frem til, hvad du vil dyrke, er det tid til at finde ud af hvornår de forskellige frø skal sås, om de kræver særlige temperaturer og hvor du har plads til at dyrke dem. Både imens de forspirer, men også når de er klar til at flytte ud i haven. 

Her under finder du et link til en artikel jeg har skrevet om forspiring, hvor du finder lidt tips og optimale spirer temperaturer for de mest almindelige grøntsager. 

Forspiring – Alt du behøver at vide

Redskaber

Ud over frø og en lækker så- og priklemuld skal du bruge nogle redskaber til at lykkes med forspiring. 

Her er mine must haves til forspiring: 

Potter

 Jeg har altid gang i mange forskellige potter til forspiring, alt efter hvad jeg er ved at så. 
Til blomster og grøntsager som kål, salat, tomater, chili osv. bruger jeg altid en så bakke med mange små rum, for at optimere pladsen i vindueskarmen. De sidste par år har jeg kastet kærligheden på de lækre såbakker af natur gummi enten denne med 30 rum eller denne med 20 rum

Til større frø eller planter der har brug for mere plads til rødderne, bruger jeg en roottrainer, laver selv mine potter med en smart paper pot maker eller bruger en gummi potte med dybere rum. 

 

Vanding

En anden ultra vigtig ting er at holde jorden fugtig, når du forspirer frø. For ikke at skylle frøene væk bruger jeg altid en forstøver som dem her under

 

Redskaber 

Jeg har med tiden fundet et par redskaber, som jeg altid glæder mig til at hive frem, når der skal forspires (ud over mine praktiske potter og smukke forstøver). 

Den ene (eller det er faktisk flere, men du behøver kun en) er en god håndskovl, til at flytte jorden fra posen (eller hvor den nu befinder sig) til potterne. jeg er ret vil med at bruge en kompostskovl som dem på billedet her under


Et andet redskab så ikke er livsnødvendigt, men en kæmpe hjælpe er en så og prikle pind til at lave små huller i jorden, til frøene og en størrer til at lave huller i jorden, når de skal plantes ud. 

En god bog

Jeg er kæmpe fan en af en god havebog, som kan inspirere og kommer med nye tricks. 

Se alle havebøger her